WordPress is een van de beste content management systemen om een complete website mee op te zetten.
Met een paar simpele acties heb je snel je website online. En met zijn thema's kun je een site direct van een nieuw uiterlijk voorzien.
Domein Naam en Website Hosting
Daar begint het allemaal mee, je hebt eerst een domein naam nodig en natuurlijk een plaats om je website onder te brengen.
Ik ga hier ervan uit dat je een Engelstalige of een meertalige website wilt gaan maken. De Engelstalige markt is een van de grootste internet markten die voor de meeste van ons wel te bereiken zijn. De Spaanse en Chinese taal markt is voor mij in ieder geval niet zo makkelijk.
Voor mijn .com domein namen ga ik naar Namecheap.com vooral omdat ik snel van hosting wil kunnen wisselen als dat nodig is.
Mijn hosting regel ik bij Vimexx.nl en Siteground.com omdat ze voordelige hosting pakketten hebben, sneller servers en een super installatie script voor standaard systemen zoals WordPress.
Dat installatie script en de opties die je daarbij kun kiezen heb ik al beschreven op An Easy Secure Way To Install WordPress.
WordPress Basis Configuratie
Na de installatie van WordPress heb je nog een aantal zaken die je als beheerder in moet stellen. De eerste gebruiker die de installatie doet is automatisch ook de beheerder.
Hieronder de lijst met zaken die je moet doorlopen:
- verwijderen van de Hello World post, het basis bericht van WordPress
- hernoem de berichten categorie naar iets beters dan geen categorie
- vul je gebruikers profiel aan en verander je scherm naam
- maak een nieuwe gebruikers aan (met een ander mail adres!) en geef die alleen publicatie rechten. Deze gebruik je later om de site van inhoud te voorzien
- verwijder de about pagina en maak een nieuwe pagina met een introductie over het onderwerp van de site, de Over deze site pagina
- controleer of de algemene, schrijf en lees instellingen goed staan. Let daarbij vooral op de tijdzone.
- Stel in of je wel of geen reacties op je site wilt toestaan
- Stel de Premalinks optie in op Berichtnaam (Postname) voor het beste resultaat met goede URLs voor je berichten en pagina's
WordPress Basis Plugins
WordPress zet in de basis twee plugins neer, Aksimet en Hello Dolly. Die kun je allebei verwijderen.
Daarna de volgende plugins installeren:
- Growmap – anti spam plugin die automatische robot spam tegen houdt
- Revision control – om het aantal revisies te beperken. Kan ook met een configuratie setting gedaan worden in je wp-config.php maar is niet zo flexibel
- Google Sitemap XML – om Google en andere zoekmachines van de juiste voeding te voorzien
- WP Sitemap Page om een Sitemap pagina voor je bezoekers te maken
- Contact Form 7 – Maak een Contact pagina aan en plaats daar het formulier dat je hiermee aan maakt.
- Een SEO plugins zoals WordPress SEO by Yoast als dat nodig is. Bij het thema dat ik hier gebruik zit al een heleboel zoekmachine optimalisatie opties standaard ingebouwd
- WP Optimize – Een database optimalisatie plugin om je database in orde en snel te houden
- BackWPUp – Hiermee kun je het maken van een Back-Up automatiseren en naar een Cloud service zoals Dropbox laten sturen.
- WordFence om je site in de gaten te houden en hacks te voorkomen en meldingen te krijgen van noodzakelijke updates.
Als je dit een paar keer gedaan hebt, gaat het bijna vanzelf. Moet je meer sites installeren, maak dan een basis plugin upload map een en stuur ze in een keer via FTP naar je nieuwe site. Werkt ook heel goed als je dat voor klanten moet doen.
WordPress Thema Selectie en Installatie
De keuze van een WordPress Thema is heel persoonlijk en moet aansluiten op het onderwerp en doel van je website.
Ik gebruik zelf het liefst het Genesis Framework met een Child Theme. Mijn StudioPress Pro Plus pakket geeft me alle vrijheid om alle StudioPress thema's te gebruiken met uitstekende tutorials en support.
Zeer flexibel en met extra plugins die je kunt gebruiken. Het Genesis Framework maakt het mogelijk om je te concentreren op hoe jij de site er uit wilt laten zien zonder dat je allerlei functies zelf in moet gaan bouwen.
Andere site waar ik thema;s vandaan haal zijn ThemeForest.com en Eleganthemes.com. Bij beide sites wel goed de documentatie doorlezen!
Installeer je en configureer je thema volgens de documentatie, meestal is dat alleen het uploaden van een zip bestand en je thema activeren.
Hierna begin je met schrijven en plaats je de gewenste Basis Widgets voor je WordPress Zijmenu.
Je site is nu klaar om gevuld te worden, dus leer hoe je dat goed kunt doen met mijn WordPress Handleiding PDF
Mocht je een en ander in een PDF na willen lezen, download dan mijn gratis eboek over WordPress website maken.